Operationele Research

Wat houdt de studie Operationele Research in?


Een telecombedrijf wil zo goedkoop mogelijk een netwerk met volledige dekking aanleggen, maar weet niet goed hoe dat te doen. Een ziekenhuis wil tijdens de feestdagen zoveel mogelijk personeel tevreden stellen, maar de patiënten, die in het ziekenhuis liggen, moeten wel verzorgd worden. De personeelsmanager weet niet hoe hij dit planningsprobleem aan moet pakken.

Besliskunde (ook wel Operations Research (OR) of Management Science genoemd) omvat alle (wiskundige) methoden en technieken die nodig zijn om processen binnen het bedrijfsleven en non-profit organisaties te verbeteren c.q. te optimaliseren. Je kunt hierbij denken aan vragen als

  • Hoe groot moet mijn productie zijn en in welke samenstelling?
  • Hoe veel telefonisten zijn er nodig in een callcenter?
  • Wat zijn efficiënte routes?
  • Hoe kan men een complex fabricageproces, een bouwproject of een servicecentrum (bank, postkantoor, ziekenhuis, de incheckbalies op Schiphol etc.) in korte tijd met de computer analyseren?

Voorbeelden hiervan zijn te vinden in zo’n beetje alle disciplines van de bedrijfskunde en de economie. Omdat je als OR-specialist een adviserende functie hebt, kom je vaak bij een consultant terecht. Maar er zijn ook overheidsinstellingen en bedrijven die zelf OR-specialisten inhuren. Denk hierbij aan telecombedrijven, postkoeriers, spoorwegen, luchtvaartmaatschappijen en oliegiganten.

Universiteiten

Voor deze richting kun je de volgende masters volgen:

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!