Actuariaat

Wat houdt de studie Actuariaat in?


Als actuaris (verzekeringswiskundige) houd je van puzzelen met getallen. Een actuaris berekent bijvoorbeeld de premies van verzekeringen voor auto-, brand- of aardbevingsschade. Hierbij staat de relatie tussen toevallige gebeurtenissen en financiële risico’s centraal.

De actuaris maakt met behulp van statistiek en informatietechnologie kansberekeningen, die dienen als basis voor de premiestelling. Naast de verzekeringsrisico’s spelen bij die premies ook andere economische grootheden, zoals rente, inflatie en kostenontwikkelingen een rol. De actuaris moet bovendien rekening houden met maatschappelijke, juridische en fiscale aspecten.

Om expert te kunnen worden op het gebied van verzekeringen, leer je tijdens je studie actuariaat veel over wiskunde en statistiek. Daarnaast krijg je een aantal economievakken, om je een goed beeld te geven van economie in het algemeen. Op het gebied van verzekeringen leer je veel over levensverzekeringen, schadeverzekeringen en pensioenen.

Actuarissen kunnen makkelijk een baan vinden bij verzekeraars, pensioenfondsen en actuariële consultants. Daarnaast kun je ook goed carrière maken in het bankwezen of in de wereld van strategy consulting.

Universiteiten

Voor deze richting kun je de volgende opleidingen volgen:

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!