Econometrie

Wat is econometrie?

In het kort is econometrie een combinatie van economie en wiskunde. Waar economie stopt, gaat econometrie verder. Econometrie pakt de economische theorie op en probeert door middel van wiskundige en statistische technieken verbanden in de economie te ontdekken en voorspellingen van de economie voor de toekomst te maken of bedrijfsprocessen te optimaliseren

Neem bijvoorbeeld de koers van een aandelenfonds. Deze kan de ene dag 5 % winst hebben geboekt en de dag erna ineens 8 % naar beneden zijn gegaan. Het koersverloop van zo’n fonds lijkt dan ook totaal onvoorspelbaar. De uitdaging voor econometristen is nu om juist wel een voorspelling te doen voor dit soort fondsen. Veel bedrijven en overheidsinstanties gebruiken econometrische voorspellingen om hun strategie te bepalen. Andere voorbeelden die een econometrist kan onderzoeken zijn het aantal mensen dat de auto vaker laat staan wanneer de accijnzen op brandstof stijgen, of het effect van een aanpassing door de rente door de centrale bank op groei en inflatie.

Er zijn nog veel meer dingen mogelijk met econometrie, maar wat jij precies ermee gaat doen, hangt af van je specialisatie. Hieronder vind je uitleg over een aantal van die specialisaties. Kijk ook vooral even op de pagina universiteiten, om te kijken waar jij wilt studeren.

Kerngetallen

van econometrie en econometristen


This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!